onsdag 26 augusti 2009

Globe of fortune


Det har talats en del om SAS nya Facebook-kampanj Globe of Fortune den sista tiden. Bakom kampanjen står Göteborgsbyrån Crispin Porter + Bogusky (som jag skrivit om tidigare här) På sajten har man 10 chanser på sig att slumpa fram ett resmål samt en resekamrat från sina egna Facebookvänner. Slutligen ska man motivera varför man ska vinna resan. Jag gillar den. Man använder ett socialt media på ett relevant sätt, slumpen är alltid en rolig leksak, särskilt för den målgrupp man har valt.

SAS har alltid varit duktiga på att vårda varumärket, det är inte marknadsföringen som det är fel på. Problemet är snarare en organisation som inte har anpassats efter marknadens krav. Man kämpar sedan länge mot för höga lönekostnader och pensioner som mycket väl kan sänka hela företaget. Med andra ord kämpar man mot en ständig våg av negativ PR som ger oss uppfattningen att SAS är dåliga på marknadsföring.

Frågan är slutligen om kampanjen uppfyller de mål som man bör ha satt upp. Uppmärksamhet absolut. Ökad försäljning? Njae. Där är tyvärr priset fortfarande för avgörande och SAS är inte top-of-mind. Flygresenären är idag fortfarande alldeles för kortsiktig i sitt handlande. Men jag tror att detta är ett steg i rätt riktning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar